big-mev-foundation
alija-izetbegovic-foundation
istanbul-ticaret-universite
ius

PROGRAM OBUKE NA RADNOM MJESTU ZA IT SEKTOR – TURSKA 2022-2023

U programu obuke na radnom mjestu, koji će se realizirati u periodu od 12 mjeseci u najprestižnijim turskim IT kompanijama, kandidati će dobiti priliku da se specijaliziraju u najtraženijim oblastima tako što će im biti dodijeljeni IT projekti u sklopu punog radnog vremena.

1. Šta je sadržaj programa?

Program razvoja ljudskih resursa IT sektora u Bosni i Hercegovini je pokrenut kao zajedničko ulaganje BIGMEV-a i Fondacije “Alija Izetbegović” za podršku ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine. Riječ je o programu stručnog osposobljavanja sa zagarantovanim zapošljavanjem, koji nudi mladima mogućnost da steknu iskustvo u IT kompanijama u Turskoj kroz dugoročni program stažiranja, nakon čega slijedi njihov rad na pozicijama koje će biti obezbjeđene u lokalnim IT kompanijama koje su dio programa u Bosni i Hercegovini.

Program koji je pokrenut uz podršku Trgovinskog univerziteta u Istanbulu i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu je sljedećeg sadržaja:

 • Procesuiranje aplikacija.
 • Odabrani mladi aplikanti će kroz 12-mjesečni program stažiranja raditi i sticati radno iskustvo kroz obuku u IT kompanijama u Istanbulu. Program će trajati od 1. septembra 2022. do 1. septembra 2023. godine
 • U periodu od 12 mjeseci će steći soft skills i međunarodne priznate certifikate u oblasti IT-a.
 • Sticanje radnog iskustva tokom programa.
 • Podrška i nadgledanje planiranja karijere uz mentorske usluge.

2. Šta će program pružiti učesnicima i šta će se od učesnika zahtijevati?

Pogodnosti koje će se pružiti mladim aplikantima koji budu odabrani u okviru programa su sljedeće:

 • Profesionalno radno iskustvo u IT oblasti i umrežavanje.
 • Mentorske usluge i podrška u planiranju karijere i sticanju radnog iskustva tokom planiranog programa.
 • Certifikaciona obuka. Uspješni učesnici će dobiti certifikat na kraju obuke iz tri “soft skills” oblasti, te iz jedne oblasti iz informacionih i komunikacionih tehnologija.
 • Minimalna plaća uposlenika IT kompanije (neto 4.253 TL), ručak ili naknada za ručak, prevoz ili karta za javni prevoz i zdrastveno osiguranje Republike Turske.
 • Mjesečna stipendija u iznosu neto 3.750 TL. Ukupna mjesečna primanja neto 8.000 TL.
 • Obezbjeđen smještaj u jednokrevetnim sobama sa doručkom i večerom u Istanbulu tokom trajanja programa (12 mjeseci).
 • U periodu od 12 mjeseci dvije povratne aviokarte iz Istanbula.
 • Radna dozvola na 12 mjeseci odobrena od strane turskih institucija.
 • Notarska naknada za potpisivanje ugovora sa BIGMEV-om i Fondacijom “Alija Izetbegović”.

            U sklopu ovih pogodnosti od učesnika će se zahtijevati sljedeće:

 • Djelovanje u skladu sa Zakonom o radu Republike Turske i poslovnim pravilima IT kompanije gdje će učesnici programa biti zaposleni. Posvećenost radu i profesionalna socijalizacija u svrhu sticanja predviđenog radnog iskustva.
 • Saradnja i dobra komunikacija sa mentorima koji su im dodijeljeni.
 • Učešće na odabranim obukama za “soft skills” i IT, koje mogu biti van radnog vremena, i priprema za ispite za tražene certifikate (uspješnost na istim nije uslovljena)
 • Po isteku perioda od 12 mjeseci, obaveza rada na period od 24 mjeseca u lokalnoj IT kompaniji ili u IT odjelima domaćih kompanija koje utvrđuje ili odobrava BIGMEV i Fondacija Alija Izetbegović. (Firme u kojima će se realizovati obavezan rad, mogu se pronaći od strane Bigmeva, Fondacije Alija Izetbegović ili od učesnika programa. Primanja u kompanijama koje budu pronađene od strane fondacija biće usklađene sa tržišnim uslovima. Kompaniju koju pronađu učesnici programa, moraju odobriti fondacije. Jedini i konačni uslov za odobrenje je da kompanija odgovara svrsi programa, odnosno da je lokalna IT kompanija ili IT odjel lokalne kompanije. Mladi učesnici, zbog tržišnih i radnih uslova, u toku obaveznog rada, mogu promijeniti kompaniju. U ovom slučaju, ako kompaniju pronađu fondacije sa gore navedenim uslovima, ili ako je pronađu mladi učesnici, dovoljno je da bude kompanija koja odgovara svrsi programa.)
 • Učešće na događajima koji će se organizovati u sklopu promocije programa. (Vodit će se računa da se svede na minimum. Ovdje je cilj pronaći nove kandidate i mlade aplikante za buduće programe istog/sličnog sadržaja).

3. Ko može aplicirati na program?

U okviru programa, u osnovi će se primati prijave kandidata za 4 različite pozicije. Potrebne kvalifikacije za sve pozicije su:

 • Da su diplomirali ili da će diplomirati najkasnije do 1. jula 2022. godine na smjerovima univerziteta prvenstveno softverski inžinjering, inžinjering, matematika, istatistika i fizika.*
 • Odlično poznavanje bosanskog jezika i engleskog ili turskog jezika.
 • Da su rođeni 30. juna 1996. godine ili kasnije.  

* Kandidati koji nisu diplomirali na navedenim odsjecima biće primljeni ako imaju kvalifikacije i iskustvo navedene u tabeli ispod. Ove prijave trebaju biti pojačane  CV-om, motivacionim pismom i dodatnim dokumentima.

              Potrebne kvalifikacije na osnovu pozicije su sljedeće:

Pozicija

Potrebne kvalifikacije

Full Stack Developer

Vještine programiranja i iskustvo u Javi, C++ ili Python-u, osnovno poznavanje HTML-a, CSS-a, Javascript-a, PHP-a

Specijalista za mreže, sigurnost i operativne sisteme

Vještine programiranja i iskustvo u Javi ili C++, osnovno poznavanje network-a

Specijalista za obradu podataka

Vještine i iskustvo u Python-u, R ili MATLAB-u na srednjem nivou, osnovno znanje o vjerovatnoći i statistici

Specijalista za ostale tehnologije

Vještine i iskustvo: sistem administratora, testiranje softwera, razvoja digitalnih igara (npr. koristeći razvojnu okolinu Unity.)

 

4. Kako aplicirati za program?

Aplikacije za program se vrše online putem link-a https://bh-pp.org/ba/on-the-job-training/aplicirati/. Tokom procesa prijave, kandidati će trebati priložiti skenirane verzije svojih diploma i, ako ih imaju, dokumenata koji se odnose na njihovo iskustvo.

5. Kako će funkcionirati proces evaluacije i prihvatanja prijava na program?

Proces evaluacije i prihvatanja prijava na program je sljedeći.

  • Rok za online prijavu kandidata je 30. juni 2022. godine u 17.00 sati.

Produžen rok za prijavu do 16.07.2022. godine do 17h.

 • Odabrani kandidati će biti pozvani na intervju i tehnički ispit najkasnije do 7. jula 2022. godine.
 • Intervjui i tehnički ispiti odabranih kandidata biće završeni do 21. jula 2022. godine.  Primarni i alternativni kandidati koji su primljeni na program biće obaviješteni putem e-maila do 27. jula 2022. Navedeni kandidati će također biti obaviješteni o dokumentima koje trebaju pripremiti za upis na program.   
 • Primarni kandidati primljeni u program će se lično prijaviti Fondaciji “Alija Izetbegović” u prvoj polovini mjeseca avgusta 2022. godine sa potrebnom dokumentacijom i potpisati ugovor ovjeren od strane notara. O tačnom datumu potpisivanja ugovora kandidati će biti obaviješteni putem maila.
 • Ukoliko se u program ne upiše dovoljan broj primarnih kandidata, počevši od kandidata sa najvećim brojem bodova na intervjuu i tehničkom ispitu, alternativni kandidati će biti pozvani u BIGMEV i Fondaciju “Alija Izetbegovića” u periodu od 1. do 5. avgusta 2022. godine da dostave potrebnu dokumentaciju za upis u program, kada će se sa pozvanim kandidatima i potpisati ovjeren ugovor.
 • Kandidatima koji budu primljeni na program organizovat će se orijentacijski program u Sarajevu od 15. do 19. avgusta.
 • U periodu od 25. do 26. avgusta biće završen odlazak kandidata primljenih na program u Istanbul.
 • Kandidatima koji budu primljeni na program od 27. do 28. avgusta biće održan program orijentacije na licu mjesta.

Kontakt za više informacija
Dino Softić – menadžer projekta

+387 33 209 261
+387 62 038 203
[email protected]

Podržavaoci projekta

Kontakt za više informacija
Dino Softić – menadžer projekta

+387 33 209 261
+387 62 038 203
[email protected]