big-mev-foundation
alija-izetbegovic-foundation
istanbul-ticaret-universite
ius

BİLİŞİM SEKTÖRÜ İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI – TÜRKİYE 2022-2023

Türkiye’nin en prestijli bilişim firmalarında 12 ay süreli gerçekleşecek olan iş başı eğitim programında, adaylara gerçek zamanlı bilişim projelerinde  görev verilerek en çok talep gören alanlarda uzmanlaşma imkanı sağlanacaktır.

1. Programın İçeriği Nedir?

Bosna-Hersek’in ekonomik kalkınmasını desteklemek amacıyla BİGMEV ve Alija Izetbegovic Vakfı’nın ortak girişimi olarak başlatılan Bosna-Hersek Bilişim Sektörü İçin İnsan Kaynağı Geliştirme Programı; genç yeteneklerin uzun süreli staj programıyla Türkiye’deki bilişim firmalarında iş deneyimi kazanmalarını ve bunun ardından kendi ülkelerindeki program paydaşı yerel bilişim firmalarında sağlanacak pozisyonlarda çalışmalarını kapsayan bir İstihdam Garantili İş Başı Mesleki Eğitim programıdır. İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin destekleriyle başlatılan programın içeriği şu şekildedir:

· Programa başvuruların kabul edilmesi ve değerlendirilmesi ile programa katılacak genç yeteneklerin seçilmesi

· Seçilen genç yeteneklerin 1 Eylül 2022-1 Eylül 2023 tarihleri arasında 12 aylık uzun süreli staj programı ile İstanbul-Türkiye’deki bilişim firmalarında çalışmaları ve iş başı eğitim alarak deneyim kazanmaları

· 12 aylık bu süre içinde soft skill ve uluslararası geçerliliğe sahip bilişim eğitimleri ve sertifikaları almaları

· Program süresince iş deneyimi edinmeleri ve kariyer planlamalarının mentörlük hizmetleriyle desteklenmeleri ve izlenmeleri

· Soft skill ve uluslararası geçerliliğe sahip bilişim sertifikaları eğitimleri almaları

2. Program Katılımcılara Ne Sağlayacaktır ve Katılımcılardan Ne Talep Edilecektir?

Program kapsamında seçilecek genç yeteneklere sağlanacak faydalar şunlardır:

· Bilişim alanında mesleki iş tecrübesi ve network

· Program süresince iş deneyimi elde etmeleri ve kariyer planlamalarını destekleyecek mentörlük hizmetleri

· Ortalama 3 alanda soft skill ve 1 alanda bilişim sertifikası eğitimi ve başarılı olanlara sertifika

· Çalışılan bilişim firmasında asgari ücret (net 4.253 TL), öğle yemeği veya öğle yemeği bedeli, ulaşım veya toplu ulaşım kartı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sağlık Sigortası

· Aylık maaşa ek olarak 3.750 TL burs. Toplamda aylık 8.000 TL net gelir.

· 12 ay boyunca İstanbul’da tek kişilik odalarda konaklama, kahvaltı ve akşam yemeği

· 12 ay boyunca İstanbul’dan 2 kez gidiş-dönüş uçak bileti

· Türkiye makamlarından alınacak 12 ay geçerli çalışma izni

· BİGMEV ve Alija Izetbegovic Vakfı ile yapılacak sözleşmeye ilişkin noter bedeli

Bu faydalar karşılığında katılımcılardan talep edilecekler şunlardır:

· Türkiye iş hukukuna ve yerleştirildikleri bilişim firmasının iş kurallarına uyum, amaçlanan iş deneyimini kazanmaları için gayret ve profesyonel sosyalleşme

· Kendilerine atanan mentörlerle işbirliği ve uyum

· Seçilen ve mesai saatleri dışında da olabilecek soft skill ve bilişim sertifikası eğitimlerine katılım, gerekli sertifikalar için sınavlara hazırlanma (Başarı şartı bulunmamaktadır.)

· 12 aylık sürenin sonunda BİGMEV ve Alija Izetbegovic Vakfı tarafından belirlenecek veya onaylanacak lokal bilişim firmasında veya lokal firmaların bilişim departmanlarında 24 ay süreyle çalışma taahhüdü (Çalışma taahhüdünün gerçekleştirileceği bu firmalar, BİGMEV ve Alija Izetbegovic Vakfı veya genç yetenek tarafından bulunabilecektir. Firmanın vakıflar tarafından bulunması halinde ücret paketinin piyasa şartlarına uygun olması sağlanacaktır. Firmanın genç yetenek tarafından bulunması halinde ise firmanın vakıflar tarafından onaylanması gerekmektedir. Tek ve kesin onay şartı firmanın program amacına uygunluğu, yani lokal bir bilişim firması veya lokal bir firmanın bilişim departmanı olmasından ibarettir. Genç yetenek, piyasa ve işyeri şartları sonucu taahhüdünü gerçekleştireceği firmayı değiştirmekte özgürdür. BU durumda firmanın yine yukarıda belirtilen şartlarla vakıflar tarafından bulunması veya genç yetenek tarafından bulunması halinde program amacına uygun bir firma olması yeterlidir.)

· Programın tanıtılması kapsamında düzenlenecek etkinliklere katılım (Bunların asgari düzeyde olmasına özen gösterilecektir. Buradaki amaç düzenlenecek aynı/benzer içerikli yeni programlar için yeni destekçiler ve genç yetenekler bulmaktan ibarettir.)

  • 3. Programa Kimler Başvurabilir?

Program kapsamında temel olarak 4 ayrı pozisyonda aday başvuruları kabul edilecektir. Tüm pozisyonlar için aranan zorunlu nitelikler şunlardır:

· Üniversitelerin Bilgisayar ve Yazılım mühendisliği bölümleri başta olmak üzere mühendislik, matematik, istatistik ve fizik bölümlerinden mezun olmak veya 1 Temmuz 2022 tarihine kadar mezun olmuş olmak.*

· İyi seviyede İngilizce veya Türkçe bilgisi

· 30 Haziran 1996 veya daha geç bir tarihte doğmuş olmak.

*Belirtilen bölümlerden mezun olmayan adayların aşağıdaki tabloda belirtilen niteliklere ve tecrübeye sahip olmaları durumunda başvuruları kabul edilecektir. Bu başvurular CV, motivasyon mektubu ve ek belgelerle güçlendirilmelidir. 

Pozisyon bazında aranan zorunlu nitelikler şunlardır:

PozisyonAranan Nitelikler
Full Stack Developer (Tam yığın geliştirici)Java, C++, veya Python’da programlama becerisi ve tecrübesi, temel HTML, CSS, Javascript, PHP bilgisi
Network, Güvenlik, İşletim Sistemleri UzmanıJava veya C++’da programlama becerisi ve tecrübesi, temel network bilgisi
Veri Bilimi Uzmanıİyi-orta derece Python, R veya MATLAB becerisi ve tecrübesi, temel olasılık ve istatistik bilgisi
Diğer Yazılım UzmanıSistem yöneticisi becerisi ve tecrübesi, kalite/test operasyonları becerisi ve tecrübesi veya oyun geliştirme becerisi ve tecrübesi veya Unity becerisi ve tecrübesi ve diğer yazılım alanı tecrübeleri

4. Programa Nasıl Başvurulabilir?

Programa bh-pp.org/onthejobtraining/basvuru adresinden online olarak başvurulacaktır. Başvuru sürecinde adayların on-line olarak diplomalarının ve varsa deneyimlerine ilişkin belgelerin taranmış hallerini upload etmeleri istenecektir.

5. Programa Başvuruların Değerlendirilme ve Kabul Süreci Nasıl İşleyecektir?

Program değerlendirme ve kabul süreci şu şekildedir.

· Adayların online olarak son başvuru tarihi 30 Haziran 2022 saat 17.00’dir.
Başvuru süresi 16.07.2022 tarihi saat 17:00’ye kadar uzatıldı.

· Seçilen adayların mülakat ve teknik sınavları 21 Temmuz 2022 tarihine kadar bitirilecek, programa kabul edilmiş asil ve yedek adaylar 27 Temmuz 2022 tarihine kadar mail yolu ile bilgilendirilecektir.  Bu bilgilendirmede programa kayıt olmaları için hazırlamaları gereken evrakların tam listesi verilecektir.

· Programa kabul edilmiş asil adaylar 16 Ağustos 2022 tarihine kadar BİGMEV ve Alija Izetbegovic Vakfı’na istenen evraklarla bizzat müracaat edecek, Noter tasdikli sözleşme imzalayacaklardır.

· Asil adayların yeteri kadarının programa kaydolmaması halinde 1-5 Ağustos 2022 tarihleri arasında mülakat ve teknik sınavdan en yüksek puanı almış adaydan başlamak üzere yedek adaylar tek tek programa kayıt olmaları için hazırlamaları gereken evrakların listesi bilgisi de verilerek BİGMEV ve Alija Izzetbegovic Vakfı’na davet edilecek, davet edilen adayla Noter tasdikli sözleşme imzalanacaktır.

· Programa kabul edilmiş adaylara 15-19 Ağustos tarihleri arasında Saraybosna’da oryantasyon eğitimi verilecektir.

· 25-26 Ağustos tarihleri arasında programa kabul edilmiş adayların İstanbul’a transferi ve konaklayacakları yere transferleri tamamlanacaktır.

· 27-28 Ağustos günlerinde programa kabul edilmiş adaylara yerinde oryantasyon hizmeti verilecektir.

İletişim ve Sorularınız için
Dino Softic – Proje sorumlusu

+387 33 209 261
+387 62 038 203
[email protected]

Destekçilerimiz

İletişim ve Sorularınız için
Dino Softic – Proje sorumlusu

+387 33 209 261
+387 62 038 203
[email protected]